İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Planı’na alınmayan Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı’nın yapımını, öz kaynak kullanımıyla başlattı. Tramvay hattının, İstanbul’u CHP’li belediyenin yönetmesi nedeniyle yatırım programına alınmadığını belirten İmamoğlu, “12 bin proje geçti Türkiye çapında yatırım programından, ama şu hat geçmedi. Ben de diyorum ki, ‘Ekrem İmamoğlu'yla ne ilgisi var?’ Sen, bunu onaylamayarak milleti cezalandırıyorsun, milleti. Sen onaylamıyor musun? Biz de başlıyoruz. Kiminle? Milletin parasıyla başlıyoruz” dedi
İBB, Cumhurbaşkanlığı yatırım planına alınmayan Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı’nın yapımını başlattı. Öz kaynak kullanımıyla tamamlanacak 5 istasyonlu hattın yapım çalışmaları, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından başlatıldı. Etkinlikte, sırasıyla İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin, Eyüpsultan Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu ve İmamoğlu konuşma yaptı.
"Raylı sistemlerin 1 kilometresinin maliyetinin yaklaşık 2 milyar lira"
Bayrampaşa Meydan İstasyonu’nda düzenlenen törende konuşan İmamoğlu, ulaşımın, depremden sonra, İstanbul'un en önemli güncel konusu olduğuna dikkat çekti. 5 yıllık görev süreleri içerisinde, ulaşım anlamında, daha önceki dönemlerde olmadığı kadar yatırım yapan bir yönetim olduklarına vurgu yapan İmamoğlu, “Ve bunun en güçlü ağını, raylı sistemler oluşturuyor” dedi. Raylı sistemlerin 1 kilometresinin maliyetinin yaklaşık 2 milyar lira olduğu bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Belediye başkanlarımızın birçoğunun o kadar yıllık bütçesi yok. 2 milyar lira. 1 kilometre. Dolayısıyla biz, bu işe gözümüzün nuru gibi bakıyoruz. En ucuza, en kalitelisini, en iyisini nasıl yaparız? Çünkü yapacağımız her iş, tarihi bir iş olacak. Tarihi bir başarıya imza atmalıyız. Aynı zamanda sizin paranızı yönettiğimiz için, her kuruşunu titiz harcamayı da kendimize ilke ediniyoruz” diye konuştu.
"Türkiye çapında yatırım programından 12 bin proje geçti ama bu hat geçmedi"
Öz kaynak kullanarak yapımına başladıkları hattın öyküsünü anlatan İmamoğlu, şunları söyledi:
İstanbul'da tek dertleri var; Cumhuriyet Halk Partili belediye var diye alınmadı. Türkiye çapında yatırım programından 12 bin proje geçti ama şu hat geçmedi. Ben de diyorum ki, ‘Ekrem İmamoğlu'yla ne ilgisi var?’ Cumhuriyet Halk Partisi'yle hiç ilgisi yok. Bu, milletin projesi. Kimin biliyor musunuz? Bayrampaşa’nın, Eyüpsultan'ın ve İstanbul'un projesi. Sen, bunu onaylamayarak milleti cezalandırıyorsun milleti. Bu hangi akıl biliyor musunuz? Bunu imzalamayan akıl, ‘seçimde kullansınlar’ diye Cumhurbaşkanlığının ödeneğini, geri ödemesiz bir şekilde, AK Partili 23 belediyenin kasasına 45’er milyon lira yollamayı kendine hak gören ama aslında haksızlığın, hukuksuzluğun, daniskasını yapan anlayışın imza atmaması meselesidir.
İBB, 2022 yılında projeleri revize ederek 25 milyon Euro tasarruf sağladı. 2023 Şubat ayına gelindiğinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, hattın fizibilite ve projelerini onayladı. 2024 Ocak ayında Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı, hattı Kamu Yatırım Programına almadı. Bunun üzerine İBB, 3 metro hattına entegrasyon sağlayan önemli bir raylı sistem hattı olması sebebiyle, öz kaynak kullanımı ile hattın yapım ihale süreci başlattı. Hattın ihalesi 9 Şubat 2024 tarihinde yapılarak, Antaş Yapı A.Ş. Gelişim Altyapı San. Ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı ile 11 Mart 2024 tarihinde sözleşme imzalandı. 25 Mart 2024 tarihinde yer teslimi yapılarak, çalışmalara başlanıldı. Hattın 2024 Haziran ayında Kamu Yatırım Programı (Ka-Ya) Bilgi Sistemi’ne ara dönem girişleri yapılırken, Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı Kamu Yatırım Programına da yeniden başvuruldu.
“2027’de kullanıma açılması hedefleniyor”
Projenin 2027 yılının ilk yarısında yolculu işletmeye alınması hedefleniyor. Hat; T5 Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı ile birlikte çalışacak. Ortak bir işletme olacak Eminönü-Alibeyköy ve Eyüpsultan-Bayrampaşa hatları, Feshane ortak istasyonundan sonra, 2 kol olarak ayrılıyor. Bu şekilde Eyüpsultan-Bayrampaşa raylı sistem hattının da tamamlanması ile Eminönü-Alibeyköy ve Eminönü-Bayrampaşa arasında aktarmasız hizmet verilecek.
Bayrampaşa Meydanı’ndan tramvaya binen bir yolcu; Bayrampaşa, Demirkapı ve Eyüpsultan duraklarından sonra Feshane’ye ulaşabilecek. T7 Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı’nda Feshane, Eyüpsultan, Demirkapı, Bayrampaşa ve Meydan durakları olacak. Bayrampaşa’da yaşayan İstanbulluları denize ulaştıran bir aks olarak projelendirilen Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı’nın uzunluğu 3,2 kilometre olacak. Hattın 1,5 kilometresi yüzeyde, 1,7 kilometresi de yer altından geçecek.
Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı’na M1 Havalimanı ve T4 Topkapı Tramvay Hattı ile entegrasyon yapılarak, yolcuların aktarma yapması sağlanacak. Yenikapı-Havalimanı Metrosu’nu kullanan bir yolcu, tramvayda Bayrampaşa durağında inerek, yaklaşık 40 metrelik bir yüzey entegrasyonuyla, yer altında bulunacak Bayrampaşa İstasyonu’na geçebilecek. Yolcu, hiç araçtan inmeden, direkt olarak Eyüp, Feshane, Eminönü duraklarına erişebilecek.
Comments